Bakgrund & Arbete

Jag är född i Stockholm och utbildade mig till civilingenjör vid KTH 1954. Efter 35 år inom byggbranschen och som företagskonsult började jag 1988 sju års studier för skulptören och mentorn Axel (Wallis) Wallenberg (1898-1996). Denne hade i sin tur varit elev till Carl Milles och, efter dennes död 1955, intendent vid Millesgården i nära 25 år. Han gav mig efter sex år ett skriftligt intyg som god skulptör och uppmanade mig att ha en utställning. Debuten blev hösten 1995 med 20 bronsskulpturer i Galerie S:t Nikolaus i Gamla Stan i Stockholm.

1996 skaffar jag min första ateljé i anslutning till min fru Kerstins silversmedja och den första patinerade gipsförstoringen utförs, ”Medvind”, 180 cm hög. Samma år startar jag utställning av 20 bronser vid större företag och hotell i Stockholmsområdet. Den fortsätter sedan med 30 bronser som European Tour i Norge, Frankrike, Italien och Tyskland.  Totalt blev det 44 uppskattade utställningar i fem länder som avslutades med SKF:s hundraårsjubileum 2007 och Volvo AB:s Utställningshall i Göteborg 2008.

Hösten 1997 besöker Kerstin och jag ön Capri där jag gör ett gipshuvud av Axel Munthe, som senare beställs av Stiftelsen San Michele att uppsättas i brons vid Villan på Capri. Invigning sker 31 oktober 1999 med konsert i kapellet och avtäckningsceremoni i den vackra trädgården utanför skulpturgalleriet. Fick beställning att göra ett porträtt av fd operasångerskan och Dalhallas grundare Margareta Dellefors, vilket resulterade i en mäktig avtäckningsceremoni i juni 2006 på planen i det forna kalkbrottet. Den 26 juli samma år avtäcktes min byst av OS-segraren på cykel 1976 Bernt Johansson i entrén till Mariestads stadshus. Ytterligare ett porträtt avtäcktes i Mariestad året därpå, nämligen av Emanuella Carlbeck, som var pionjär på 1800-talet att ta hand om utvecklingsstörda barn. Våren 2012 gjorde jag ett gipshuvud av Mariestads store porträttmålare Bror Kronstrand. Det premiärvisades i dess stadsbibliotek den 14 mars och förvaras tills vidare i dess Kronstrandsrum. Han utförde totalt ca 2200 porträtt av kända personer världen runt bl a en oljemålning av en presidentfru som hänger i Vita Huset.

Parallellt med European Tour etablerade jag år 2002 en permanent utställning av 30 bronser vid Vasakronans anläggningar Tegen (Solna) och Primus (L:a Essingen). Danderyds kommun blev intresserad och min första monumentalskulptur ”Livskraft” kunde efter många turer avtäckas i dess mest centrala rondell vid Mörby Centrum i september 2006. Två år senare avtäcktes granitfontänen ”Källan” i i den vackra kyrkoträdgården i Eriksfälts församling i Malmö. År 2009 avtäcktes ytterligare en monumentalskulptur, ”Medvind” i den nya rondellen framför Grand Hotell i Saltsjöbaden.

De senaste åren har jag arbetat med att slutföra projektet med Skulpturstråket i Centralparken i Täby. Det började med visning av min utställning i Solna samt en idé om ”meditationsstig med skulpturer”. Ledande tjänstemän och politiker tände på idén och åtta skulpturer beställdes på villkor att jag finner finansiärer till själva skulpturerna. Totalt blir det nu nio skulpturer varav sex är på plats. Resterande tre kommer att avtäckas våren 2013.